Ga verder naar algemene inhoud
Winter Sale: Tot 50% korting

Geschiedenis van het overhemd

null

ca. 3,000 V.C.

Net als de Egyptenaren


Het overhemd bestaat al heel erg lang. In feite stamt het oudst bewaard gebleven kledingstuk ter wereld uit deze tijd: een linnen overhemd uit het oude Egypte.

null

13e - 15e eeuw

Hallo dappere ridder


In Europa worden afritsbare mouwen als chic beschouwd. Vrouwen wisselen ze tussen outfits, soms maken ze er een los om aan een minnaar te geven als teken van genegenheid.

null

Na de Renaissance

Overhemden als luxe


Hier ligt de oorsprong van een shirtconventie zoals we die vandaag kennen: damesoverhemden worden vanaf links dichtgeknoopt, herenoverhemden vanaf rechts. Naar verluidt werden de knopen van dames van stand dichtgemaakt door een dienstmeid, wat voor een rechtshandige gemakkelijker is vanaf links, terwijl mannen zichzelf aankleedden.

null

1583

Hersenspinsels over kleding


“Geloof is niet zo gemakkelijk te veranderen als een overhemd”, zegt koning Hendrik IV, die regeert in een periode van ernstige religieuze conflicten in Frankrijk.


null

16e - 18e Eeuw

De oorsprong van de cropped top


Het 'halve overhemd' of de 'sham' was een populair kledingstuk bij de heren in deze tijd. Het diende als decoratief laagje over de bovenste helft van de borst. Het werd gedragen over een overhemd dat ofwel te eenvoudig was voor de gelegenheid ofwel een wasbeurt kon gebruiken. 

null

Begin 18e Eeuw

Top en panden


Het overhemd is langer dan het torso van de heren uit deze periode. De lange panden deden eveneens dienst als ondergoed.

null

1771

Verlichte uitdrukkingen


De eerste keer dat de uitdrukking 'To give the shirt off one's back' ('zich tot het hemd uitkleden') in geschreven documentatie voorkomt. Deze uitdrukking geeft extreme wanhoop of gulheid aan en wordt vandaag nog steeds gebruikt.

null

Doorheen de 18e eeuw

Franjes, franjes en nog eens franjes


Franjes langs een hoge hals, genaamd jabot, zijn een trendy toevoeging aan herenoverhemden, die nog steeds over het hoofd worden aan- en uitgetrokken.

null

1827

Met een randje


Hannah Montague, een huisvrouw in de staat New York, vindt de afneembare kraag uit. Moe van altijd maar de overhemden van haar man te wassen, knipt ze de kragen van zijn overhemden en bedenkt ze een manier om ze na het wassen weer aan de nekband te zetten. 

null

1840

Brummells draagwijdte


Beau Brummell, de Engelse dandy die met zijn vereenvoudigde, nauwkeurig op maat gesneden look een ware revolutie ontketende in de herenkleding, overlijdt op 61-jarige leeftijd. Sleutelwoorden: authentiek, hoge kraag, witte linnen overhemden.

null

1845

Stoere stijl


De Franse manchet duikt voor het eerst op in de literatuur in De graaf van Montecristo van Alexandre Dumas. Feit blijft dat het de Engelsen waren die deze stijl hebben bedacht.

null

Mid-19e Eeuw

Chique gebruiksvriendelijkheid


In deze periode zijn alle kragen en manchetten afneembaar, waardoor ze apart van het overhemd kunnen worden gewassen.

null

1871

Met knoopsluiting


Kleermaker Brown, Davis & Co. patenteert een shirt met een knoopsluiting tot helemaal in de taille. 

In datzelfde jaar verschijnt er een artikel in een populaire krant over de 'epidemie' van 'monogram-maniakken'. De groeiende rondtrekkende massa zet haar initialen op alles, waaronder overhemden; en niet alleen om te laten zien dat het artikel dat naar de wasserij is gestuurd hun eigendom is en dat is toch de oorspronkelijke (en praktische) reden voor het aanbrengen van monogrammen op kleding.

null

Jaren 1880

Nieuw geld, nieuw overhemd


Met de industrialisering komt er een grote golf nieuwe rijkdom in Europa en in Amerika en dit is het startsein voor de 'rijke periode' waarin het ene chique dinertje na het andere wordt gehouden. Magnaten dragen overhemden met omgeslagen vleugelkragen, vastgezet met siersteentjes aan de voorkant en knopen aan de achterkant. Eind 19e eeuw bestond de button-down kraag nog niet, maar werd dit overhemd een 'poloshirt' genoemd. De polo werd alleen gedragen door spelers van deze elitesport. Door de kraagpunten aan hun shirts vast te zetten, voorkwamen de spelers dat deze in hun gezicht zouden waaien.

null

Late 19e Eeuw - Vroege 20e Eeuw

Kun je een geheim bewaren?


Borststukken, die gedragen werden door rijke mannen, bestonden uit een kraag en het voorpand van een overhemd gemaakt van shirtstof. De rest, die verstopt zat onder een jasje, was gemaakt van goedkoper materiaal. 

null

Overgang naar de 20e Eeuw

Zeer modieus


De hoge kraag die je vaak ziet op schilderijen uit deze periode is, in feite, een overblijfsel uit het Victoriaanse tijdperk. Hoewel het vandaag de dag niet meer in de mode is, wordt een stijvere kraag nog steeds gezien als formeel. 

null

Begin van de 20e Eeuw

Opnieuw uit één stuk


Met de komst van de wasmachine in de huishoudens worden de afneembare kragen langzaamaan vervangen door zachte, vaste kragen. Door de machine is het aanzienlijk gemakkelijker (en betaalbaarder) om het hele overhemd te wassen. 

null

Jaren 1920

De puntjes op de i


De puntkraag neemt het langzaam over van de afgeronde kraag als de meest typische zakelijke stijl voor heren. 

null

1924

Harde werkers


Het eerste geregistreerde gebruik van de term 'blauwe boorden'. De kleur van iemands overhemd is op dit moment een belangrijke indicatie van iemands klasse. De 'witte boorden', zo genoemd omdat degenen in de hogere posities hun shirt minder snel vuil zullen maken en daarom wit kunnen dragen, is al een fenomeen.

null

Eind Jaren 1920

Een kwestie van kleur


Het effen overhemd wordt de eerste keuze voor zakelijke kleding overdag. Ondertussen blijft de oude norm, waarbij het lijfje van het overhemd contrasteert met de witte kraag en manchetten, favoriet als het gaat om formele kleding.

null

Jaren 1930

Blijft dagen staan


Kraaghouders worden populair, hoewel deze vroege accessoires meer doen denken aan dasklemmen dan aan de kleine kraagverstevigers van tegenwoordig. Deze houders verbonden de kraagpunten met de stropdas, waardoor ze op hun plek bleven zitten.

null

2e Wereldoorlog

De jacht op wol


In de Verenigde Staten werden de overhemden nu gemaakt van synthetische materialen, zoals rayon, nylon en viscose. Vooral omdat wol werd gebruikt voor militaire uniformen.

null

Jaren 1950

Er komt geen wetenschap aan te pas


Het overhemd met korte mouwen doet zijn intrede. Gecombineerd met een stropdas is deze pasvorm populair bij NASA-medewerkers en een nieuwe, op technologie gerichte generatie kantoormedewerkers.

null

Jaren 1960

Vaarwel gilet


Nu het gilet aan populariteit afneemt, verschijnt het borstzakje voor het eerst op herenoverhemden.